• March 27, 2022

Medlin olbrajt biografija

Medlin olbrajt biografija
Medlin olbrajt biografija

Medlin olbrajt biografija | Olbrajtova porodica emigrirala je u Sjedinjene Države iz komunističke Čehoslovačke 1948. godine, kada je zemlja još bila komunistička. Njen otac, ambasador Josef Korbel, preselio je porodicu u Denver, gdje su od tada živjeli.

Rođena je u Koloradu, a državljanka Sjedinjenih Država postala je 1957. godine. Albrajtova je diplomirala na Wellesley koledžu 1959. i doktorirala na Univerzitetu Kolumbija 1975. godine, gde je napisala svoju tezu o Praškom proleću.

Karijeru je započela kao pomoćnica senatora Edmunda Muskiea prije nego što je prešla na mjesto u Vijeću za nacionalnu sigurnost, gdje je radila pod Zbignjevom Bžežinskim. Održala je tu ulogu do 1981. godine, kada je predsjednik Jimmy Carter napustio mjesto predsjednika.

Nakon što je napustila Vijeće za nacionalnu sigurnost, Olbrajtova se pridružila fakultetu Univerziteta Džordžtaun, gde je radila kao spoljnopolitički savetnik demokratskim kandidatima koji se kandiduju za predsednika. Nakon izborne pobjede Billa Clintona 1992.

Olbrajtova je radila sa predsednikom Barackom Obamom na formiranju svog Saveta za nacionalnu bezbednost nakon izbora. Predsjednik Clinton ju je imenovao na mjesto ambasadora Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima

godine u Ujedinjene nacije. U tom svojstvu obavljala je dužnost do 1997. godine, kada je imenovana za državnog sekretara. Olbrajtova je ostala na toj poziciji sve dok Klintonova nije odstupila sa mesta predsednika 2001. godine.

Bivši državni sekretar bio je predsjedavajući Albright Stonebridge Group, konsultantske firme, kao i istaknuti profesor prakse diplomatije Michaela and Virginia Mortara na Školi za vanjsku službu Univerziteta Georgetown.

koji se odnose na službu u inostranstvu

U maju 2012. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama uručio joj je Predsjedničku medalju slobode.

Olbrajtova je bila članica upravnog odbora Saveta za spoljne poslove.

Medlin Olbrajt ima sjedište u gradu Pragu. U svijetu katolicizacije Vaspitana se smatra rimokatolikom, jer su njegovi potomci emigrirali iz judaizma u katoličenje, kao da je bio progon.

Ime “Madlen” je francuska verzija srpske nadimke “Madlenka”, koja je do sada nadenula baka. Prošlo je dosta vremena otkako je Olbrajtova započela novu eru obrazovanja u Vajčarskom regionu.

U slučaju Njenog oca Jozefa, on je estonski diplomata (atas za komunikaciju sa medijima) koji radi u ambasadi Estonije u Beogradu, gde je sa stanovišta nacionalne bezbednosti zadužen za obezbeđivanje mirnog suživota Estonaca i Slovenaca.

Medlin olbrajt biografija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *