• March 25, 2022

Vera svoboda biografija

Vera svoboda biografija
Vera svoboda biografija

Vera svoboda biografija | Rođena je u gradu Osijeku. Mikleu je bila mjesto gdje je provela svoju mladost i osnovne školske godine. Išla je u muzičku školu “Franjo Kuha” u Osijeku, gde je studirala muziku. Studirala je engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku, gdje je i diplomirala.

Počela je nastupati u svom rodnom gradu na Radio Osijeku kada je imala šesnaest godina 1952. godine, kao i u kazališnim predstavama. Tokom godina bila je na brojnim festivalima posvećenim pop i tamburaškoj muzici.

Bila je jedna od najpopularnijih muzičkih zvijezda u bivšoj Jugoslaviji tokom 1970-ih. Croatia Records objavila je petnaest njenih “long play” ploča i pet CD-ova, a sve ih je izdao Croatia Records (bivši Jugoton).,

Dvadesetak kaseta, kao i oko 300 narodnih, starogradskih, zabavnih i domoljubnih pjesama posebno napisanih za potrebe HRT-a.

Mnogo je nastupala za hrvatske iseljenike u Hrvatskoj, kao i na raznim europskim i međunarodnim mjestima. Udala se za Julija Njika, poznatog muzičkog i medijskog djelatnika koji je zaslužan za produkciju i aranžman većine njenih pjesama.

Tokom svoje karijere osvajala je razne nagrade i priznanja. Za pjevačicu stoljeća narodnih i starogradskih pjesama odabrao ju je dugoreški radio Martin slušatelj, koji je za nju dao svoj glas na stanici.

Zbog doprinosa kulturi odlikovana je Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulija za što je i odlikovana.

Muzikom je počela da se bavi kada je imala šesnaest godina.

Nastupala je u kazališnim predstavama i na Radio Osijeku. Bila je jedna od najvećih zvijezda u bivšoj Jugoslaviji tokom 1970-ih, kada je nastupala na nizu festivala i pojavljivala se u raznim televizijskim emisijama.

Osim nastupa u rodnoj zemlji, putovala je i u inostranstvo, gdje je svirala za hrvatske emigrante. Njena profesionalnost osigurala je da nije otkazala nijedan koncert, čak ni nakon što joj je majka preminula.

Kada je riječ o narodnoj i starogradskoj muzici, njeni slušatelji na dugoselskom radiju Martina prozvali su je “pjevačicom stoljeća”, navodi stanica. Kao priznanje za zasluge odlikovana je Ordenom Danice hrvatske, koji nosi lik Marka Marulija.

u znak priznanja za doprinos kulturi Grad Osijek i Osječko-baranjska županija odali su joj priznanje za životno djelo uručivši joj nagradu.

Vera svoboda biografija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *